Wat is een Energieprestatiecertificaat (EPC)?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is het bewijs dat je krijgt als gevolg van een objectieve energie zuinigheidsmeting. Het certificaat geeft aan zuinig een gebouw of woning met energie omgaat. Via een labelsysteem wordt daar uitdrukking aan gegeven. Een Zuinige woning krijgt een A label (groen), terwijl het minst zuinige bouwwerk een G-label krijgt (rood). Hetzelfde systeem wordt gebruikt bij  bijvoorbeeld auto’s of elektronische apparaten.

Waar heb ik een EPC voor nodig?

Het hebben van een EPC kent een aantal voordelen die onder te verdelen zijn in een tweetal categorieën.

  1. Eigen inzicht: Het certificaat geeft je inzicht in de energieprestatie van jouw woning (of gebouw). Het geeft als het ware een score aan de energie zuinigheid.  Op basis daarvan kun je de zuinigheid van je woning verbeteren. Daarbij kun je ook hulp inroepen: Veelal kun je bij de instantie die de energieprestatie van e woning of gebouw hebben gemeten, ook een advies laten maken. Zo’n Energieprestatieadvies wordt ook wel EPA genoemd.
  2. Overdraagbaar inzicht: Een EPC kan alleen door daarvoor opgeleide en gecertificeerde instanties worden verstrekt.  Aan zulke instanties worden strenge eisen gesteld. Zo wordt de objectiviteit van de meting geborgd. Dat betekent dat je bij verkoop of verhuur van je woning of gebouw een betrouwbaar zuinigheidslabel kunt overdragen. De toekomstige koper sluit daarmee het risico uit dat het pand meer energiekosten dan verwacht met zich mee zal brengen.

Is een energieprestatie certificaat verplicht?

Neen. Op dit moment is een EPC niet verplicht. Dat wordt het wel, vanwege Europese regels die Nederland dat opleggen. Er wordt al jaren gedebatteerd over het moment van verplichtstelling. In de meest voor de hand liggende vorm zal elk verkocht of verhuurd huis of gebouw voorzien moeten zijn van een energielabel.

Hoe kom in aan zo’n certificaat?

Er zijn verschillende partijen die een EPC aanbieden. Wij helpen je daarbij graag. Maak een afspraak via het contactformulier.