Maatwerkadvies

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen het Energie Prestatie Advies) is advies dat bedoeld is voor mensen die duidelijk en gedetailleerd inzicht willen in het energieverbruik in hun woning en een duidelijk overzicht willen van maatregelen die genomen kunnen worden om het energieverbruik te verlagen, het binnenklimaat te verbeteren en het algehele leefcomfort te verhogen.

Een gedetailleerde weergave van maatregelen

De maatregelen die in het maatwerkadvies worden gegeven gelden specifiek voor de woning die in het rapport is beoordeeld en per maatregel bekeken hoeveel er geïnvesteerd moet worden. Daarnaast worden ook de opbrengsten van de maatregelen duidelijk in beeld gebracht en wordt er een terugverdientijd gegeven. Er wordt tevens rekening gehouden en duidelijk aangegeven wanneer maatregelen eventueel zouden kunnen conflicteren.

Totstandkoming van het maatwerkadvies

Het maatwerkadvies komt tot stand na een inspectie van een gecertificeerd adviseur (BRL 9500-02) en het zal in de vorm van een rapport worden overhandigd. De kosten van maatwerkadvies zijn afhankelijk van de woning die beoordeeld moet worden, maar over het algemeen geldt een prijs van 200 tot 300 euro. Het is mogelijk om bij de aanvraag van een offerte de adviseur te vragen om alleen advies te geven over specifieke punten (bijvoorbeeld de isolatie of duurzame energie), in dit geval zullen de kosten van het advies ook lager uitvallen.

Zijn maatwerkadvies en een energielabel hetzelfde?

Veel mensen denken dat maatwerkadvies hetzelfde is als een energielabel, maar dit is niet het geval. Een energielabel geeft vrij algemene informatie over de energiezuinigheid van een woning en de maatregelen die genomen kunnen worden om de situatie te verbeteren, terwijl een maatwerkadvies de woning gedetailleerd bekijkt en zo specifieke maatregelen en de kosten en baten van die maatregelen opsomt.

Mensen die op dit moment een maatwerkadvies laten opstellen mogen het energielabel niet vervangen door het maatwerkadvies bij de verkoop of verhuur van een woning. In de meeste gevallen kan er tijdens het opstellen van maatwerkadvies echter ook een energielabel worden opgesteld tegen een gereduceerd tarief.

Er geldt een uitzondering voor mensen die tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008 een maatwerkadvies (of Energie Prestatie Advies) hebben laten opstellen. Zij mogen het energielabel namelijk wel vervangen door het maatwerkadvies bij de verkoop en verhuur van een woning of pand.

Neem-contact-op