Veelgestelde vragen

- Is een energielabel voor woningen verplicht?

Ja, sinds 2008 is het in de meeste gevallen bij de verkoop en verhuur van woningen verplicht om een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Er staat echter geen sanctie op het niet verstrekken van een energielabel als zowel de koper en de verkoper of de huurder en de verhuurder van het energielabel afzien.

 

- Welke uitzonderingen zijn er op de energielabelplicht?

Hoewel er in de meeste gevallen een energielabelplicht geldt, zijn er ook uitzonderingen. Zo is er voor woningen die minder dan 10 jaar oud zijn geen energielabel benodigd. Een complete lijst met uitzonderingen kan worden gevonden op de pagina over het energielabel.

 

- Hoe kom ik aan een energielabel voor mijn woning?

Over het algemeen moet er contact worden opgenomen met een gecertificeerd adviseur om een energielabel te laten opstellen. Het is, afhankelijk van uw woonsituatie, echter niet altijd noodzakelijk om zelf contact op te nemen met een adviseur. We raden aan om de meeste geschikte methode te bepalen en vervolgens, indien nodig, met behulp van ons contactformulier contact op te nemen met een gecertificeerd adviseur.

 

- Ik heb al een EPA-rapport. Heb ik dan ook een energielabel nodig?

Als u een EPA-rapport heeft laten opstellen tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008, dan heeft u tot 10 jaar na de adviesdatum op het rapport geen energielabel nodig. Daarna zal een nieuw energielabel van de woning moeten worden opgesteld.

Als u na 1 januari 2008 een EPA-rapport of maatwerkadvies heeft laten opstellen, dan heeft u ook een energielabel nodig.

 

- Wat is het verschil tussen een energielabel en een EPA-rapport/maatwerkadvies?

Een maatwerkadvies is uitgebreider en gedetailleerder dan een energielabel. Er wordt meer specifieke informatie gegeven en tevens worden er gedetailleerde adviezen gegeven voor het verbeteren van de energiezuinigheid van een woning. Een maatwerkadvies bevat echter geen energielabel en het energielabel zal bij het opstellen van een maatwerkadvies dus apart moeten gebeuren.

Ga voor een uitgebreide beschrijving van het energielabel of het maatwerkadvies naar de desbetreffende pagina.

 

- Aan welke voorwaarden moet een adviseur voldoen?

Alleen gecertificeerde adviseurs zijn bevoegd om woningen te beoordelen en een energielabel of maatwerkadvies op te stellen. Adviseurs die energielabels opstellen moeten over BRL 9500-01-certificatie beschikken, terwijl adviseurs die maatwerkadvies opstellen moeten beschikken over een BRL 9500-02-certificatie. Adviseurs die zowel een energielabel als een maatwerkadvies opstellen moeten over beide certificaten beschikken.

 

- Wat kost het opstellen van een energielabel of maatwerkadvies?

De kosten van het opstellen van een energielabel of maatwerkadvies zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het soort woning en de grootte van de woning. Daarnaast hanteert niet elke adviseur dezelfde prijzen. De prijs voor het opstellen van een energielabel ligt meestal rond de 200 euro, terwijl het opstellen van maatwerkadvies meestal tussen de 200 en 300 euro kost. Mensen die zowel een energielabel als maatwerkadvies laten opstellen krijgen meestal korting en zijn relatief goedkoop uit.

 

- Betekent een zuinig energielabel automatisch dat het verbruik laag is?

Nee, het energielabel geeft alleen een indicatie van het gemiddeld verbruik met een gemiddeld aantal personen. Als u de verwarming elke dag erg hoog zet of als uw witgoed of andere apparatuur zeer onzuinig is, dan kan het verbruik in de woning nog altijd erg hoog zijn.
Het verbruik zal onder normale omstandigheden echter wel relatief laag zijn.

 

- Wanneer dien ik het energielabel over te dragen aan de koper/huurder?

Het originele energielabel wordt normaliter overgedragen wanneer de definitieve koopovereenkomst of huurovereenkomst wordt getekend. Bij het tekenen van een voorlopige overeenkomst wordt meestal een kopie van het energielabel verstrekt aan de nieuwe koper/huurder.

 

- Wie controleert of er een energielabel aanwezig is bij verkoop en verhuur?

De makelaar zal in de meeste gevallen controleren of er een energiecertificaat aanwezig is en ook bij de notaris zal worden bekeken of een energiecertificaat aanwezig is. Er zijn op dit moment echter geen sancties voor het ontbreken van een energielabel en daardoor is het mogelijk dat er geen energielabel aanwezig is. In dit geval zullen beide partijen hiermee akkoord moeten gaan.

 

- Ben ik verplicht de energiebesparende maatregelen die op het energielabel staan uit te voeren?

U bent niet verplicht om de maatregelen op het energielabel uit te voeren. Het uitvoeren van de maatregelen zal echter wel de energiezuinigheid van de woning verbeteren en daardoor kan de score op het energielabel verbeteren. Er zal na een verbetering opnieuw een controle moeten plaatsvinden door een adviseur, waarna een nieuw energielabel kan worden verstrekt. Naast lagere maandlasten, zal een nieuw energielabel zorgen voor een betere onderhandelingspositie bij een eventuele verkoop/verhuur van de woning.

 

- Voorbeeld energielabel

Voor een duidelijk voorbeeld van een energiecertificaat met uitleg kunt u terecht op deze pagina.