Woonsituatie

Hoewel energielabels al enkele jaren verplicht zijn bij de verhuur of verkoop van woningen, zijn er maar weinig bewoners van huizen en huurders in het bezit van een energielabel. Voor mensen die zelf een energielabel willen aanvragen zijn er, afhankelijk van de woonsituatie, verschillende mogelijkheden om een energielabel te verkrijgen.

Eigen woning

Mensen die in het bezit zijn van een eigen woning zullen zelf een energielabel moeten aanvragen. Een energielabel voor een huis is alleen geldig indien het certificaat is opgesteld door een adviseur met certificering volgens de BeoordelingsRichtLijn (BRL) 9500-01.

Energielabel voor VvE

Mensen die lid zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en bijvoorbeeld in een appartementencomplex met identieke woningen wonen, kunnen ook gelijktijdig meerdere energielabels aanvragen. Aangezien alle woningen gelijk zijn, kan op basis van representativiteit een energielabel worden verstrekt en zo kunnen de kosten worden gedrukt bij de aanvraag van een energielabel.

Het is uiteraard ook mogelijk om voor een individuele woning een energielabel aan te vragen, maar in dit geval zal het normale tarief gelden.

Energielabel voor huurders

Verhuurders zijn officieel verplicht om een energielabel te overhandigen aan nieuwe huurders, maar door het gebrek aan sancties ontbreekt het energielabel nog wel eens, vooral bij particuliere huur. Wie als huurder een energielabel wil verkrijgen, kan de huurder vragen of deze een energielabel wil laten opstellen voor de woning.

De huurder kan ook zelf een energielabel laten opstellen, indien de verhuurder geen energielabel wenst te verstrekken. In dit geval zal de huurder echter ook zelf een gecertificeerd adviseur moeten inhuren.

Meer informatie

Als u meer informatie wilt over een energiecertificaat voor uw specifieke woonsituatie of vragen heeft over uw woonsituatie, neem dan via ons contactformulier contact op met onze adviseurs.